Magsjuk liten bebis

Elisa har fått magsjuka! Mammas ochpappas lilla plutt. Började med att hon kräktes upp hela frukosten på en och samma gång. Hela pappa, Elisa och soffan blev helt ner kräkta. Vi tänkte väl inte så mycket mer på det, hon var ju som vanligt. Men sen när hon ätit igen så kom allt upp lika fort, men denna gången blev det hela mamma, Elisa och soffan. Då förstod vi ju att allt inte riktigt stod rätt till. Men hon var fortf lika pigg och glad.

Bäst att ringa vårdcentralen. Magsjuka sa hon då. Nu tänkte jag?, den perioden är väl förbi? Men tydligen går det väldigt mycket magsjuka just nu! Rådet var iaf att ge henne 1/2 dl ersättning med sked en gång i timmen. Och vara uppmärksam på att hon kissar, får inte gå mer än 6 timmar mellen. Okej, då kör vi på det! Glömde dock fråga om vi även skulle fortsätta med det på natten och sen läste jag om hur viktigt det är med vätskeersättning till dom små. Lika bra att ringa igen. Men då beräknades jag bli uppringd vid 14,30. Hmm.. Behövde ju veta nu och inte i eftermiddag.

Ringde sjukvårdsrådgivningen, 1177. -Du som bor i Jönköpingslän är inte kopplad till denna tjänst, var god ring vårdcentralen för rådgivning, sa en dataröst i andra luren! Snåla smålänningar!
Fick be mamma ringa istället. Nu var det nya direktiv, vätskeersättning och majsvälling, i små mängder ofta. Så konstigt att alla säger så olika! Det är ju inte lätt att veta vad som är rätt!? Att hålla uppsikt över kisset var dom båda överrens om iaf.
Vätskeersättning behövs så dom inte ska torka ut, vilket dom kan göra väldigt fort och majsvällingen är mild för magen. Så jag fick traska ner till apoteket och lilla butiken och införskaffa detta. Såhär i efterhand låter 1/2 dl varje timma väldigt mycket, då bara några teskedar av vällingen kommer upp. Dessutom vill hon inte ha det utan kniper med munnen men vätskeersättningen går bra. Det gapar hon glatt efter, gott med något svalt och smaklöst kankse. Huvudsaken är att hon får i sig det, så får vi testa med lite välling senare under kvällen kanske. Blir en tuff natt när vi får ställa alarm och väcka henne för att få i henne lite. Vi har sagt att vi tar varannan gång så får vi se.

Under eftermiddagen har hon även fått lite feber. Hon är fortfarande väldigt glad men inte alls så "stimmig" som annars utan hon nöjer sig med att sitta i famnen och bara vara, vilket hon oftast inte gör annars. Nu sover hon igen, men tyckte hon kändes lite varmare innan hon somnade. Ska ta tempen igen när hon vaknar så får vi se, annars får jag peta i henne en Alvedon.

Mammas och pappas lilla hjärta! Vi tycker så synd om dig!

Vi hoppas att hon är bättre imorgon, går ganska fort över som tur är. Det är verkligen inte roligt att se min lilla bebis sjuk.

Uppdatering: Under kvällen har vi fått i henne lite välling. Hon har varit ganska gnällig, men tror det beror på febern som nu är lite högre. 38,7 grader hade hon när vi tog tempen vid 18-tiden, hon fick då en Alvedon. Vet inte om det hjälpt så mycket, kanske förhindrat att hon fått mer feber, men tycker hon är lika varm fortfarande. Hon får vara uppe med oss tills vi går och lägger oss, just nu ligger hon på filten och sover. Petar i henne vätskeersättning med jämna mellanrum. Det gillar hon, Elisa tyckte även det var skönt när vi strök med en fuktig servett över hennes panna och ögonlock. Hoppas på det bästa inför natten!

Kommentarer
Postat av: Em

Stackars lilla E. Tur att det inte var helg och att apoteket vart öppet. Om inte vätskeersättningen smakade bra så kan du göra egen och smaksätta. =)



Per dygn motsvarar vätskebehovet ungefär:



0-6 mån

6-9 dl vätska (ca 150 ml/kg)



6-12 mån

9-12 dl vätska (ca 125 ml/kg)



1-2 år

10-15 dl vätska (ca 100 ml/kg)



1 liter vatten

2 msk (30 ml) vanligt socker (alt. druvsocker)

1/2 tsk (2,5 ml) salt



Smaksätt med 2 tsk juice eller saft! :)

2011-05-08 @ 19:50:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0