6-månaderskontroll

Idag har vi varit iväg på BVC för 6-månaderskontroll och läkarbesök. Det var samma läkare som förra gången, en yngre kille som verkligen brinner för sitt jobb. Han är superduktig med barn!

Allt såg bra ut och det fanns inget att klaga på. Hon är såklart väldigt tidig i utvecklingen, hon har lite bråttom, men det vet vi ju redan. Hon hade inte ökat så mycket i vikt, 310 gram på en månad. Men det var vanligt nu när dom börjar äta riktig mat att det stannar av lite tillfälligt. Men hon följer sin kurva i alla fall! Dagens vikt var 7380 gram och hon är nu 66,5 cm lång.

Elisa har nu börjat ställa sig i krypställning helt själv, vi har hjälpt henne upp tidigare. Men nu fixar hon det själv, hon gjorde det för första gången igår och nu gör hon det ofta. Hon står och gungar fram och tillbaka med ett stort leende på läpparna. Det syns så tydligt att hon är stolt över det nya hon har lärt sig. Jätteroligt att se!

Något som inte är lika roligt är att sömnen krånglar! Inte varje dag men ändå ganska ofta. Speciellt på dagen. Hon har svårt för att somna. Blir ledsen och ibland tar det nästan en timme att få henne att somna. Går vi och lägger oss tillsammans går det ofta väldigt bra, men det är dumt att vänja henne vid och dessutom känner jag inte att jag har tid att ligga i sängen hela tiden. Det är ju när hon sover som jag har möjlighet att göra allt annat som behövs göras. På kvällen somnar hon fort, välling är som en klubba i huvudet nästan och hon somnar oftast i famnen. Men sen sover hon oroligt och vaknar väldigt lätt och sen har hon svårt för att komma till ro. Igår kväll vaknande hon precis när jag höll på att slumra till strax efter kl 23. Sedan somnade hon inte innan 01 och var sen pigg och glad vid 06 på morgonen! Som tur är så är hon väldigt lugn på morgonen och nöjer sig med att sitta och leka själv så får jag dricka lite kaffe och piggna till.
Men jag tror att svaret på problemen är en utvecklingsfas dom går igenom vid 6 månaders ålder. Dom upptäcker att dom är en egen individ och inte sitter ihop med oss föräldrar och drabbas då av lite separationsångest. Därför tror jag att hon inte riktigt vill sova för hon vet inte om vi kommer vara där när hon vaknar och då är det bättre att inte sova. Därför har hon nog lättare för att somna om vi ligger bredvid varandra, hon kan även somna i famnen vilket hon inte gjort på väldigt, väldigt länge. Men vi får försöka så gott det går, vill inte att hon ska få några dåliga ovanor som att bara kunna somna i famnen eller genom att ligga bredvid oss. Men man orkar bara till en viss gräns och ibland väljer jag den lättare lösningen och går och lägger mig tillsammans med henne under dagen. Hon somnar ju annars också, det är bara det att det tar mycket längr tid och till sist somnar hon av utmattning.
Har läst att det även kan yttra sig under dagen, att dom blir ledsna om man lämnar rummet osv, då dom inte har någon tidsuppfattning. Dessutom kan dom bli lite reserverad för främmande personer. Men inget av det här har vi märkt av än, men vi får se vad som händer nu framöver. Vi ska väl inte klaga, vi har varit väldigt skonade från strul innan. Elisa har alltid varit lugn och snäll. Men nu är det vår tur.


Bild: Allt för föräldrar
Bebis 6-9 mån: Separationsångest och reservation


Nu hoppas jag på en lugn natt och att hon sover fram till morgonen!

Pappas gamla leksaker

I lördags var vi och hälsade på hos farfar. Han ringde under veckan och undra om vi inte skulle komma och hälsa på snart. Så i lördags morse åkte vi iväg. Först stannade vi till och köpte med oss lite fikabröd och sen var vi en sväng på Henriks jobb. Elisa tyckte det var roligt att titta på fiskarna i det stora akvariet. Dom rörde sig mycket och var svåra att fånga! Men roligt var det! Finns ju ett akvarimu stående på vinden hemma hos mormor och morfar. Vi får väl se, vet ju att katterna tycker det är roligt också!

Vi hann även med en avstickare till Mullsjö där vi köpte en "flygplansbil" till Elisa. Kul att kunna köpa begagnat! Finns ju så mycket fina saker som man kan få tag på väldigt billigt. Detta är en liten bil man kan sitta och sparka sig runt på, som ser ut som ett flygplan. Finns några knappar på som man kan trycka på, då snurrar propellern fram och så spelar den lite olika melodier. Dessutom finns det fyra klossar till, en fyrkantig, en trekantig, en stjärna och en rund som man kan stoppa in i rätt form på sidorna av sittdelen och när man stoppat i rätt så spelar det också en liten truddelutt. Den är jätterolig, men Elisa är ju för liten än. Men hon tyckerdet är kul att sitta o titta på den när det snurrar, låter och blinkar lite. Kan se det framför mig hur hon kommer sparka sig runt med den i våran långa hall, fram och tillbaka! Dessutom har den ett handtag, som ett ryggstöd vilket gör att hon kan hålla där i när hon börjar gå. (Ska försöka ta en bild någon dag)


Hemma hos farfar har det nu kommit 17 kalvar och två kattungar. Kattungarna var inte så gamla och hade fortfarande inte öppnat ögonen. Så söta att man bara ville stoppa dom innanför tröjan och ta med dom hem. En svartvit och en gråspräcklig. Ska bli roligt att se hur stora dom är när vi kommer och hälsar på nästa gång. Dock ska dom bara behålla en och vilken det blir är inte säkert än.

Farfar tyckte såklart att det var jätteroligt med lite besök och tyckte Elisa hade vuxit mycket sen sist vi var där. Det är klart att dom som inte träffar henne så ofta ser det mycket tydligare. Men nog kan jag se att hon blivit större, om inte annat på kläderna hon växt ur!


Elisa sov en bra stund ute i vagnen, vi satt en stund i solen under tiden och jag lyckades faktiskt slumra till lite. Så härligt, lite mer färg i ansiktet har jag fått också.

En sväng upp på vinden blev det också innan vi åkte hem, vi plockade ner lite av Henriks gamla leksaker. Några fick följa med hem hit och några fick stanna kvar så hon har nåt att leka med när vi kommer på besök. Vi åkte hem strax innan klockan 19 för att vi bara skulle kunna mata Elisa och sedan skulle hon få somna om och det funkade ju också som tur var! Dessutom slapp vi undan öppnandet av surströmmingsbruken!

Näst sista gången

I torsdags var vi iväg igen. Det var näst sista gången. Det har gått så fort, bara en gång kvar. Och snart är juni här. Det blir ett litet sommaruppehåll och vi har anmält oss till fortsättningskursen som börjar i augusti. Vi hoppas det går lika bra då! Vi tycker det är jätteroligt, lite sång och lek i vattnet och andra övningar. Hon dyker nu riktigt bra! Nu kan hon dyka och sparka sig fram under vattnet. Det va otäckt första gången, men det gick ju jättebra. Men känns ju lite motigt varje gång man ska sänka ner dom under ytan. När hon ska dyka o simma är man alltid två. En sänker ner henne under vattnet och hjälper till att skjuta på lite så hon simmar framåt, sedan släpper man, låter henne sparka lite och sen tar den andra emot henne och lyfter upp henne. Denna gången fick hon även testa att flyta runt i en liten flytväst. Det tyckte hon verkligen om, då kunde hon bara ligga på rygg och flyta runt. Inte anstränga sig något utan bara njuta av att sakta åka runt. Syntes tydligt i hennes ansikte att hon tyckte om det och njöt av det till fullo.

Varje gång sjunger vi bl.a. små grodorna och den sjunger vi även hemma och hon blir jätteglad när hon får höra den! Roligt att se att hon kommer ihåg den och kanske förknippar den med badet.
Dessvärre har inte badandet hemma i den lilla badbaljan blivit bättre av att gå på babysim. Hon flyger runt som en tok i den lilla baljan. Så nu har jag beställt en ny, en Rätt Star Flexibath, som är mycket större med högre kanter och  som man kan ha upp till 4 års ålder. Vilket är toppen när vi inte har badkar, men det bästa av allt är att den går att vika ihop! Japp, du läste rätt! En ihopvikbar badbalja, supersmart! Dom tar ju rätt stor plats annars, så betydligt lättare med förvaringen. Sedan blev det även lite badleksaker i form av fiskar, liknande dom som finns på babysimmet! Ska bli roligt att få hem det senare under veckan! Just nu har Jollyroom.se kampanjpris på denna badbaljan, finns dessutom  i flera färger!


Jollyroom.se
Rätt Start Flexibath

6 månader

Elisa har nu hunnit bli 6 månader, det är dags för 6-månaderskontroll först den 24 maj. Då är det läkarundersökning också. Vi hoppas att allt är bra och att hon har gått upp i vikt, vilket jag är övertygad om. Tror inte hon tappade så mycket i vikt när hon var sjuk. Alltid lika roligt att gå dit och se hur mycket hon väger och hur lång hon blivit. Återkommer med mer info efter vi varit iväg.
Det händer mycket i utvecklingen och hon lär sig nya saker hela tiden. Även dags att uppdatera med en ny kategori! Elisa 6 månader - 1 år


Elisa...
...har nu ökat med 3685 gram sedan födseln och 310 gram den senaste månaden.
...har vuxit 14,5 cm sedan födseln och 1,5 cm den senaste månaden.
...har nästan ökat med det dubbla i vikt sedan födseln.
...äter fortf var 3-4 timma på dagen.
...nattas vid 19-tiden och sover till 05-06.30.
...äter en gång runt 05 och somnar för det mesta om efter det.
...äter gröt till frukost
...äter fortf 200 ml ersättning.
...äter en liten burk med puré (ca 125 gram) till lunch kl 12 och en liten burk fruktpuré till efterrätt.
...äter välling till kvällsmat.
...har nu börjat äta kött, fågel och fisk.
...sitter stadigt själv.
...stoppar allt i munnen, har kommit på att hon kan sparka sig fram till gardinerna och tugga på dom.
...tycker det är roligt att bli dammsugen.
...förflyttar sig medvetet runt i gåstolen.
...står i krypställning o gungar lite.
...tycker om att sitta upp och leka.
...hitar tvättlapparna på alla sina leksaker och tuggar gärna på dom.
...har storlek 68 på kläderna.
...har varit sjuk för första gången (magsjuka)
...plockar själv upp nappen och stoppar den i munnen.
...börjat använda sittdelen till vagnen.
...känner igen sin kompis Arvid och blir jätteglad när hon får se honom.
...har lärt sog dyka och simma lite under vattnet.
...tycker gräs är roligt.

Dumme mosse

Förra helgen var mormor och morfar och hälsade på. Under lördagen gjorde vi en utflykt till Dumme mosse, vi hade med oss lite matsäck som vi åt ute på mossen och Elisa fick lite banan.



Sitter själv ute på spången.



I morfars knä.


Banan ute i skogen, mums!

Kvällen spenderades framför tvn och Eurovision. God mat, många skratt och härliga kommentarer om både kläder, låtar och framträdanden.

Innan dom åkte hem på söndagen hann  vi med en långpromenad på 1,5 timme. Vi hade en trevlig helg och Elisa tyckte det var jätteroligt att ha mormor och morfar på besök. Men som vanligt blev alla rutiner upp och ner, bak och fram.

Back on track!

Det har varit fullt upp och jag har inte hunnit med att uppdatera i bloggen. Dagarna går så fort! Bara rinner iväg, det är så mycket jag behöver göra att jag knappt får gjort hälfte ibland. Men man får prioritera!

Här kommer iaf några blogginlägg om vad som hänt senaste veckan. Vi har haft besök av mormor och morfar, Elisa har hunnit bli 6 månader, babysim och ett besök hos farfar har det också blivit.



Nu är det roligast att sitta upp och leka.


Själv på stan..

Och då menar jag inte bokstavligen, det var ju fult med folk. Men jag var där utan barnvagn och barn för den delen. Helt själv kunde jag gå runt i affärerna, inte tänka på att det blir trångt med vagnen, prova dom kläder jag ville utan att stressa i provrummet osv. Rena lyxen faktiskt! Det var länge sen jag njöt av en shoppingtur så mycket. Dessvärre hittade jag inte riktigt det jag var ute efter, men annat fint!
Egentligen var jag ute efter kortare byxor och shorts nu till sommaren. Men det finns ju knappt några shorts som passar min figur. Alla shorts slutar innan låren ens har hunnit börja. Föredrar om dom går en bra bit ner på låren, typ slutar strax ovanför knäna. Får nog ta och kika i nån sportaffär nåsta gång tror jag. Istället fick jag med mig två par jeans, lite toppar, en klänning och leggings! Supernöjd!

När jag kom hem tog vi en liten promenad. Köpte varsin glass och satte oss på en bänk i skuggan utanför kyrkan. Efter att vi ätit upp glassarna satte vi Elisa i gräset en stund. Det var spännande! Hon drog och slet i gräset och försäkte även smaka på det några gånger. Hon är för söt! Elisa sitter verkligen jätteduktigt nu, sånna framsteg. Hon välter inte alls ofta nu och kan resa sig igen när hon böjt sig framåt. Mammas och pappas lilla plutt!


Elisa bus i gräset

Lilltjejen är frisk

Nu är Elisa frisk från sin magsjuka. Hon kräktes endast i torsdags och inget under fredagen, desto mer blöjor fick vi byta, ibland var tionde minut. Tyckte så himla synd om henne. Hon hade fortfarande 38 graders feber och var rätt hängig och sov bort större delen av dagen. Nån Majsvälling ville hon inte ha men västkeersättningen gillade hon och sen fick hon lite ersättning. I lördags var hon mycket piggare och var feberfri på morgonen. Läste att morotspuré och morotsjuice skulle vara bra för magen, även majs, blåbär och banangröt. Så hon fick faktiskt lite puré till lunch, lite morotsjuice under eftermiddagen och banangröt med en liten klick blåbärspuré på. Allt slank ner utan problem. Magen var ju fortfarande som den var men något bättre och det blev inte riktigt lika många blöjbyten. Vi tog faktiskt en liten, liten promenad så att jag fick komma ut i solen och andas lite frisk luft, hon var ju ändå feberfri så det skadar nog inte tänkte jag.
I sändags var hon ännu piggare, sitt gamla vanliga jag kan man säga. Bortsett från magen då, men den blir bättre för varje dag. Den spökar fortfarande idag tisdag, men kan som sagt ta tid. Läste att det kunde ta upp till hela två veckor innan den rättat till sig! Stackars lilla magen. Men nu är hon ju frisk och smittar inte som tur är.

Såg i söndags att hon har en liten tand på gång också, en liten vit prick har hittat fram i överkäken. Även det kan ju göra att magen spökar lite så vi får väl se. Dessvärre tyvkte jag inte att jag såg nån tand igår, märkligt. Vet inte om det är tandköttet som är lite svullet kanske. Den kan ju inte bara försvinna!? Sen får man ju inte titta i hennes mun hur som helst heller, så det är inte så lätt. Men i söndags såg man den när hon log. Vi får se vad som händer.

Ny frisyr

I tisdags var jag iväg och klippte mig, det vår både långt och väldigt slitet! Så antingen får det toppas o vara långt så det går att sätta upp i toffs eller så får det klippas av. Elisa är expert på att dra mig i håret. Frisören föreslog en kort page och så fick det bli. En kort page till hakan! Supernöjd med min nya frisyr, dock inte så nöjd över färgen. Länge sen jag gjorde något med det och nu när det klipptes av syns min riktiga hårfär allt för mycket. Så blev en ny tid för färg, lite mörkorange slingor föreslog hon. Så igår var jag där igen, lika bra att passa på när hon hade tid och Henrik är ledig. Så nu är jag riktigt fin i håret!


Nyklippt


Tillsammans med min underbara dotter


Med lite färg i håret


Magsjuk liten bebis

Elisa har fått magsjuka! Mammas ochpappas lilla plutt. Började med att hon kräktes upp hela frukosten på en och samma gång. Hela pappa, Elisa och soffan blev helt ner kräkta. Vi tänkte väl inte så mycket mer på det, hon var ju som vanligt. Men sen när hon ätit igen så kom allt upp lika fort, men denna gången blev det hela mamma, Elisa och soffan. Då förstod vi ju att allt inte riktigt stod rätt till. Men hon var fortf lika pigg och glad.

Bäst att ringa vårdcentralen. Magsjuka sa hon då. Nu tänkte jag?, den perioden är väl förbi? Men tydligen går det väldigt mycket magsjuka just nu! Rådet var iaf att ge henne 1/2 dl ersättning med sked en gång i timmen. Och vara uppmärksam på att hon kissar, får inte gå mer än 6 timmar mellen. Okej, då kör vi på det! Glömde dock fråga om vi även skulle fortsätta med det på natten och sen läste jag om hur viktigt det är med vätskeersättning till dom små. Lika bra att ringa igen. Men då beräknades jag bli uppringd vid 14,30. Hmm.. Behövde ju veta nu och inte i eftermiddag.

Ringde sjukvårdsrådgivningen, 1177. -Du som bor i Jönköpingslän är inte kopplad till denna tjänst, var god ring vårdcentralen för rådgivning, sa en dataröst i andra luren! Snåla smålänningar!
Fick be mamma ringa istället. Nu var det nya direktiv, vätskeersättning och majsvälling, i små mängder ofta. Så konstigt att alla säger så olika! Det är ju inte lätt att veta vad som är rätt!? Att hålla uppsikt över kisset var dom båda överrens om iaf.
Vätskeersättning behövs så dom inte ska torka ut, vilket dom kan göra väldigt fort och majsvällingen är mild för magen. Så jag fick traska ner till apoteket och lilla butiken och införskaffa detta. Såhär i efterhand låter 1/2 dl varje timma väldigt mycket, då bara några teskedar av vällingen kommer upp. Dessutom vill hon inte ha det utan kniper med munnen men vätskeersättningen går bra. Det gapar hon glatt efter, gott med något svalt och smaklöst kankse. Huvudsaken är att hon får i sig det, så får vi testa med lite välling senare under kvällen kanske. Blir en tuff natt när vi får ställa alarm och väcka henne för att få i henne lite. Vi har sagt att vi tar varannan gång så får vi se.

Under eftermiddagen har hon även fått lite feber. Hon är fortfarande väldigt glad men inte alls så "stimmig" som annars utan hon nöjer sig med att sitta i famnen och bara vara, vilket hon oftast inte gör annars. Nu sover hon igen, men tyckte hon kändes lite varmare innan hon somnade. Ska ta tempen igen när hon vaknar så får vi se, annars får jag peta i henne en Alvedon.

Mammas och pappas lilla hjärta! Vi tycker så synd om dig!

Vi hoppas att hon är bättre imorgon, går ganska fort över som tur är. Det är verkligen inte roligt att se min lilla bebis sjuk.

Uppdatering: Under kvällen har vi fått i henne lite välling. Hon har varit ganska gnällig, men tror det beror på febern som nu är lite högre. 38,7 grader hade hon när vi tog tempen vid 18-tiden, hon fick då en Alvedon. Vet inte om det hjälpt så mycket, kanske förhindrat att hon fått mer feber, men tycker hon är lika varm fortfarande. Hon får vara uppe med oss tills vi går och lägger oss, just nu ligger hon på filten och sover. Petar i henne vätskeersättning med jämna mellanrum. Det gillar hon, Elisa tyckte även det var skönt när vi strök med en fuktig servett över hennes panna och ögonlock. Hoppas på det bästa inför natten!

Babysim

Har glömt av att lägga upp lite bilder från badet den 21 april då Henrik hade med sig en undervattenskamera. Tyvärr så blev det inget bad förra veckan och inte denna veckan heller pga. kräksjukan. Men vi hoppas kunna vara med nästa vecka igen! Vi saknar att bada lite, så förhoppningsvis är vi friska och krya till nästa gång.

Men här är lite bilder på en badande Elisa



Sitter lite själv

Elisa är så duktig, hon har dom senaste veckorna suttit mycket korta stunder själv, men nu börjar det släppa. Nu kan hon sitta ganska långa stunder själv så länge hon har något i handen att pilla med, men så fort hon tappar fokus välter hon. Alla framsteg hon gör är så roliga att se! Allt blir ju lite smidigare när hon kan sitta själv sen, kunna sätta ner henne på golvet där man är o inte behöva bära bort henne till babysitter, gåstolen eller filten först. alla små framsteg förenklar lite i vardagen. Men snart kommer vi till dom framstegen som snarare förvärrar den, när man får ägna halva dagen åt att jaga henne istället!


Sitter i sängen med majskrok i munnen.


Valborg

Våren firade vi in tillsammans med Arvid och hans föräldrar vid Basta Kvarn i Blidsberg. Det var ju inte riktigt lika varmt som tidigare under veckan, men med en jacka på gick det ju jättebra!

Runt lunch möttes vi upp och åkte mot Blidsberg, där fikade vi med goda räck- och köttbullemackor och lite annat sött och gott. Det är så vackert att sitta ute på dom små öarna mitt i Ätran och njuta av solen, vattnet, fikat och det trevliga sällskapet. Vi hade jätteroligt!







På vägen hem åkte vi förbi Elisas farfars gård för att kika på kalvarna som kommit och fick även smaka på lite nybakta bullar, mums! Både Elisa och Arvid tyckte att det var roligt att kolla på kossorna, men roligast hade dom nog åt varandra. Så söta ihop!


Kvällen spenderades i soffan framför "Stefan och Krister", hade varit roligt att åka och titta på en brasa, men dom tändes ju inte förens vid 21 så det fick vara. Lite väl sent för Elisas del. Nästa år kanske det går bättre, då klarar hon nog av att vara uppe lite senare bättre, nu blir det bara jättegnälligt när hon är trött.

RSS 2.0