Första tanden

Nu har Elisa fått sin första tand! Igår dök den upp efter att ha lurpassat under tandköttet några dagar. Vi har sett den tydligt och igår bestämde den sig för att komma fram. Det är höger framtand i underkäken som är först ut. Grannen bredvid skymtar vi också under tandköttet, precis som den som kommit upp gjort tidigare i veckan. Vi får se hur lång tid det dröjer innan den också kommer fram och säger hej.
Än så ser man inte hennes tand jättetydligt, hon vill gärna inte att vi kikar och tittar i munnen på henne utan kniper gärna med läpparna då. Men ibland ser vi den när hon gapar och ler. Vi får se hur lång tid det dröjer innan den kommit upp så pass att man ser den utan någon större ansträngning. Men en sak är säker, den är vass! Det kommer nog göra riktigt ont att bli biten sen!
Inga konstigheter har det varit heller, varken lös i magen eller feber. Kan inte påstå att hon varit extra gnällig heller. Hon har sovit lite dåligt på nätterna men det har hon gjort ett tag nu och jag tror väl inte att det beror på tänderna, men det kan ju varit en bidragande orsak.


Födelsedagskalas

Igår fyllde Henrik år! Dagen började vi med lite mys och presentöppning i sängen när Elisa vaknade vid 07. Det blev en tidig morgon för oss alla då vi skulle åka iväg på förmiddagen hem till farfar. Där skulle det bli lite tårtkalas på eftermiddagen eftersom att farbror Daniel fyller år på samma dag.

Vi kom iväg vid tänkt tid och passade på att göra ett litet ärende åt Daniel innan vi lämnade stan för en heldag på landet. Det severades grillat till lunch och sedan blev det massor med bus ute på en filt i gräset. Gräs och blommor är spännande, helst ska man ha allt i munnen tycker Elisa och nåt litet grässtrå slank säkert ner. En promenad längs med åkrarna han vi också med innan gästerna kom. Elisa behövdes sova lite så hon skulle orka med och hon somnade så fort vagnen började rulla. Jag passade på att plocka en bukett blommor som skulle pryda bordet ute i trädgården. Vädret var kanonfint och vid 15-tiden kom Sam, Mikaela, Inger och Kjell. Vi dukade runt bordet ute och drack kaffe och åt en jättegod tårta som Inger bakat och tagit med sig. Mums!




Tiden sprang iväg och vi hade jättetrevligt, strax innan 18 åkte gästerna hemåt och även vi ganska snart där efter. Elisa var trött och behövde sova så då passade det perfekt att packa in oss i bilen och åka hem. Vi stannade till i grannbyn och kikade in i lanthandeln som har tillfälligt öppet vissa dagar under sommaren. Scenerna från lanthandeln i Änglagård - tredje gången gillt är inspelad i den lanthandeln och i helgen hade det varit mycket folk och tittat där. Det annordnas faktiskt bussresor som åker runt och kikar på dom olika inspelningsplatserna. Många av platserna ligger faktiskt inte så långt där ifrån.
Vi var ju faktiskt tvugna att avsluta kvällen med att se den tredje filmen och visst kände vi igen lanthandeln och lite annat!

Kryper

I fredags på morgonen kröp Elisa många mer steg än hon någonsin gjort innan och det bara fortsatte så nu kryper hon utan att fuska alls. Nu kryper hon hela dagarna, fram och tillbaka, lite hit och lite dit. Men hon håller sig i vardagsrummet där vi är än så länge. Om vi inte går till köket då, för ibland kommer hon krypandes dit också och det är ju ganska långt, 5-6 meter utan problem. Det går fortare för varje dag som går också. Vi får se hur lång tid det dröjer innan hon får för sig att utforska omgivningen helt själv. Men än så länge är det väl ganska tryggt att hålla sig i närheten. Så nu kryper, klänger och klättrar hon på allt och ibland går det mindre bra och några blåmärken blir det lite här och var. Men så länge hon inte slår sig illa så är det ingen större fara. Man måste trilla lite för att lära sig och så fort vi lyfter upp henne är det bra igen och hon kryper iväg för att utforska nya saker så fort vi sätter ner henne igen.


Mammas och pappas lilla busunge!


Geburtstagsfeiern

I torsdags var vi och firade en kompis till Henrik som var på tillfälligt besök hemma i Sverige med sin sambo. Vi var i en stuga med vacker utsikt över Vättern! I samma stuga var vi förra sommaren också! Och då låg lilla Elisa i magen. Födeslsedagsbarnet fick faktiskt stå i skymundan för Elisa som snabbt tog allas uppmärksamhet. Framför allt Ivy tyvkte det var jätteroligt, trots att Elisa blev lite rädd för henne i början. Men efter en stund var dom kompisar och Elisa satt i hennes knä. Hon pratade med Elisa på både tyska, engelska och svenska. Men Elisa struntade i vilket och njöt av all uppmäkrsamhet. Även Elisas gudfar Sam och hans Mikaela var med.


Utsikten över Vättern är så fin



Elisa och hennes nya kompis Ivy.

Det bjöds på grillat och jordgubbstårta. Vi fick även smaka på apfelwein med cola, ett tyskt konstigt påhitt i burk. Föll inte mig i smaken direkt, jag som är en sån stor vindrickare. Eller inte.

Vi gick även en lite promenad, killarna som delar ett gemensamt fotointresse försvann ner till stranden och jag och Ivy fortsatte tillbaka till stugan då det började att regna.

Elisa hade jätteroligt och sov en stund i sin vagn på kvällen efter att vi ätit. Framåt midnatt tröttnade hon och tyckte att vi skulle åka hemåt.

Vielen dank für einen wunderbaren Abend!
Wir hoffen, Sie zu Weihnachten zu sehen!


En dag på stranden

I onsdags eftermiddag mötte vi upp Arvid och Maria vid deras nya radhus! Så himla fint! Kommer bli jättebra när dom kommit iordning där och vi kommer med nöje att åka dit och hälsa på!
Efter en liten rundvandring åkte vi iväg till stranden. Vi fick en bra plats i skuggan så dom små kunde sitta på filtarna och busa. Långt gräs var ju väldigt spännande tyckte Elisa, spännande att dra i och sen satt det ju fast hårdare än vanligt gräs. Men om man drog tillräckligt hårt kunde man ju få upp några strån.


Lite fika för oss vuxna blev det också och dom små fick smaka lite på nektarin. Det var ju väldigt sött och gott. Elisa tyckte det var roligt att få slicka på en sån stor frukt till skillnad från fruktpuréerna som hon är van vid.

Vi han även med att doppa fötterna innan det var dags att åka hemåt igen.

Gung gungeligung



Vi var på förskolan här bredvid och lånade deras gunga. Man får passa på när det är helg och inte massa förskolebarn ute och leker. Gunga var ju dessutom jätteroligt! Så det får vi göra fler gånger! Om 1 ½ år kanske det är hon som är förskolebarn där och gungar massor!?

Midsommar

Midsommar tillbringade vi ihop med bl.a. Arvid och hans föräldrar. Ett litet knytkalas där jag hade bakat tårta och gjort potatissallad. Henrik jobbade och missade vårat firande mitt på dagen och kom på eftermiddagen lagom till kaffet och tårtorna. Förberedelserna började tidigt, klockan sju stod potatisen redan på spisen och när klockan hade blivit åtta var både potatisen och tårtbottnen klar. Det var tur att jag började tidigt, annars hade jag nog inte hunnit färdigt med allt! Det tar lite extra tid när man ska underhålla en liten tjej samtidigt. Även om hon underhåller sig bra själv och hittar på bus. Hon firade faktiskt sin midsommar med att provsmaka katternas torrfoder! Hon passar på när mamma inte ser!

Maria kom och hämtade oss vid 12-tiden och vi började dagen med midsommarlunch bestående av den obligatoriska sillen och köttbullarna med färskpotatis och gräddfil. Efteråt blev det ett stort lass med jordgubbar och grädde.
Vid 15-tiden var det dags för dans runt midsommarstången vid hembygdsgården. Jättemycket folk och vädret var det väl lite si och så med. Ena stunden sol och andra regn. Tråkigt, men det är ju typiskt vid midsommar! Vi lyckades se lite av dansen i alla fall. Mycket folk som sagt och såklart många paraplyn. Det gjorde att vi inte såg så mycket av själva dansen tyvärr och bestämde att det var bättre att gå tillbaka och äta tårta.
Min tårta var väldigt uppskattad och efter fikat blev det en sväng i Arvids pappas raggarbil, när den väl startat. En kort liten sväng och Elisa tycket att det var väldigt roligt!

Till kvällen dukades det upp med massa god mat. Kött och ptatissallader, smarriga såser, sallad, bröd osv. Vi var så mätta! Mums!



Elisa och Arvid skötte sig toppen trots en heldag! En liten tupplur under promenaden till hembyggdsgården och en liten sovstund i barnvagnen ute under kvällen blev det för Elisas del. När klockan blev mycket och ELisa trött ställde vi upp resesängen så hon kunde sova. Men icke! Inte kan man sova när man är på kalas heller! Så efter lite kaffe och mer tårta fick vi tacka för oss och åka hem.

Våran midsommar, den första med Elisa har helt klart varit den bästa! Tänk nästa år, då hoppar hon och Arvid runt midsommarstången och sjunger små grodorna ihop med oss!

RSS 2.0